Ana sayfa Hizmetler Doğalgaz Dönüşümü

vertexComdata Mühendislik kullanmakta olduğunuz kömür ve fuel oil kazanlarınızı doğalgaza dönüştüyor. Comdata Mühendislik doğalgaz dönüşüm hizmetleri ile sadece tek bir amaca hizmet ediyor; kullanıcılarına yüksek kaliteli ve sorunsuz bir servis hizmeti sunabilmek... telefonlarınıza en kısa zamanda cevap verebilmek amacıyla yerimizde durmuyoruz, zamanın sizin için ne kadar değerli olduğunu çok iyi biliyoruz.

 

Deneyimli Teknik Kadro

Firmamızdaki teknik ekibimiz Doğalgaza dönüşebilir beyaz eşyalar konusunda uzman personeldir. Uzun yıllar deneyimli olmaları sayesinde geçmiş zamanda yaşadıkları arızalara dayanarak, sorunlarınıza seri çözümler üretmektedirler.

 

Merkezi sistem doğalgaz dönüşümü

Doğalgaz binanızın önünde ve henüz dönüşüm yaptırmadınız. Geçen 1-2 yıl içerisinde doğalgaz dönüşümü yaptıran binalarda çeşitli sorunlar yaşandı. Bunu önlemek adına doğalgaz dönüşümü yaptırdığınız firmanın referanslarını ve güvenilirliğini mutlaka kontrol ediniz.

Mekanik olarak iyi bir sistem kurulduğu takdirde şu anki yakıt masraflarınız kesinlikle düşecektir. Binanıza kömür geldiği zaman ki balkonlara çıkamama, evlerinizin içerisinin kömür tozu olması ve kömürün cüruflarının atılması sırasında yaşanan tatsızlıklar gibi hoş olmayan olaylar ortadan kalkacaktır. Laboratuar gibi bir kazan daireniz olacak ve bir kazan dairenizin olduğunu unutacaksınız.

Bu bilgilerin ışığında doğalgaz dönüşümü sırasına firmamızla temasa geçmenizi ve teklif istemenizi rica ederiz.

 

GELECEK NESİLLERE BIRAKACAĞINIZ TEMİZ BİR DENİZLİ VE TEMİZ BİR ÇEVREYİ DE UNUTMAYIN!

 

Merkezi ısıtma amaçlı kullanım

Merkezi sistem birden fazla bağımsız bölümün bir kazan dairesinden ısıtılmasıdır.

Genellikle 12 veya daha fazla bağımsız bölüm içeren binalarda ilk yatırım maliyeti ve tesisatın işletme şartları açısından tavsiye edilir.

Doğalgaz kullanımında merkezi ısıtma kalorifer kazanı, brülör, otomatik kontrol sistemi, sirkülasyon pompası, emniyet donanımları, vana, pompa, doğalgaz sayacı, izolasyon, borulama, baca, tesisat armatürleri, gibi temel unsurlardan oluşan bir sistemdir.

Doğalgaz yakıldığında duman gazları ile birlikte su buharı ortaya çıkmaktadır. Duman gazlarındaki su buharının kazan içinde yoğuşması kazanın ömrünü kısaltan en önemli faktördür. Yoğuşan su buharı asidiktir ve metal malzemede tahribata neden olur. Bu nedenle merkezi ısıtma sistemlerinde kullanılan kazanlarda yoğuşma kontrol altına alınmalıdır. Bu ise otomatik kontrol vasıtasıyla dönüş suyunun kontrolü ile gerçekleşir.

Ilk yatırım ve işletme maliyeti düşüktür. Özellikle otomatik kontrol ilavesi ile sistem daha kontrollü hale geldiği için işletme maliyeti daha da düşecektir. Ayrıca ısınma tek noktadan olduğu için daha emniyetlidir.

 

Merkezi ısıstma sisteminin avantajları

  1. İlk yatırım maliyeti bireysel sisteme göre daha düşüktür.
  2. İşletme giderleri bireysel sisteme göre daha düşüktür.
  3. Ekonomik ömrü daha fazladır.
  4. Merkezi sistemde konforlu sıcak su temin edilirken, kombide alınan sıcak su miktarı sınırlı olup, birden fazla yerde kullanıldığında su sıcaklığı düşmektedir.
  5. Bireysel sistemde ancak boyler kullanımında yüksek sıcak su ihtiyacı karşılanabilir.
  6. Kombilerde verim daha düşük emisyon değeri ise yüksektir. Merkezi sistemde ise verim fazladır.
  7. Merkezi sistemde tadilatlar sadece kazan dairesinde olup, bireysel sistemde ise daire içinde tadilatlar yapıldığından ek masraflar getirecektir.
Kömür ve Fuel oil kazanlarının doğalgaza dönüşümü

Doğal gazın kullanılmakta olduğu illerde yaşanmış olan tecrübeler, eski kazanların doğal gaza dönüştürülmesinin doğru bir seçim olmadığını göstermiştir. Mevcut kömür veya fuel oil kazanlarına doğal gaz brülörü takarak dönüşüm yaptıran kullanıcılar bu kazanları çok kısa sürede (1-2 yıl) yeni bir kazanla değiştirmek zorunda kalmışlardır. Bunun nedenleri aşağıda kısaca özetlenmiştir:

  1. Doğal gazın yanması sonucu baca gazında yüksek oranda su buharı oluşur. Eğer tesisattan kazana dönen su sıcaklığı 55'C’nin altındaysa bu su buharı yoğuşarak su haline dönüşür. Yoğuşan su asidiktir ve kazan gövde malzemesine zarar verir. Klasik kazanlarda önlem alınmazsa kazan 1-2 sene içinde delinmekte ve kullanılmaz hale gelmektedir. Kömür ve fuel oil kazanlarında yoğuşmayı önleyici tedbirler dizayn esnasında alınmamış olduğundan, bu kazanlar doğalgaza dönüştürüldüğünde kısa sürede kullanılmaz hale gelmektedirler. Buderus, Ecostream kazanlarının özel konstrüksiyonu ile dönüş suyu sıcaklığı ne olursa olsun kazan içinde yoğuşma olmayacağını garanti eder ve bunu garanti şartlarının içine alır.
  2. Doğal gaz için özel dizayn edilmiş düşük sıcaklık kazanları, Ecostream kazanlar veya yoğuşmalı kazanlar kullanılmalıdır. Bu kazanların çalışma sıcaklıkları dış hava sıcaklığına bağlı olarak otomatik kontrol sistemi tarafından insan kontrolü olmaksızın ayarlanır. Buderus kazanlarda standart olarak kullanılan, öğrenme yeteneğine sahip akıllı Logamatic kontrol paneli, duyar elemanları sayesinde o anki dış hava sıcaklığını algılayarak binaya gönderilmesi gereken su sıcaklığını hesaplar ve böylece hem konfor hem de yakıt tasarrufunu birlikte sağlar.
  3. Yakıt fiyatlarındaki hızlı yükselişin önümüzdeki yıllarda da süreceği ön görülmektedir. Kazanların bir sezonda harcadığı yakıt bedelinin satın alma bedelinin katları mertebesinde olduğu düşünülecek olursa, kazan veriminin önemi daha rahat görülebilir. Otomatik kontrol sistemi olmayan eski bir kazana brülör takılarak yapılacak bir dönüşüm sonucunda kazan verimi çok düşük olmaktadır. Oysa ki verim Buderus Ecostream kazanlarda %95, yoğuşmalı kazanlardaysa %109 olabilmektedir. Dolayısıyla eski kazanın yerine yeni bir Buderus kazan kullanılması halinde %30-%40 mertebelerinde tasarruflar elde edilebilmekte ve kazan kendisini birkaç yılda amorti etmektedir.
  4. Özellikle kömür kullanılan apartmanlardaki doğal gaza geçiş sonrasında kömür kazanında olmayan brülör sesi kazan dairesine komşu hacimlerde ve baca kanalıyla iletilerek üst katlarda rahatsızlık yaratmaktadır. Oysa Buderus atmosferik kazanlarda ve duvar tipi yoğuşmalı kaskad sistemlerde kazan yanındayken bile sesini duymak neredeyse imkansızdır.
  5. Doğalgaz dönüşümüne tesisat modernizasyonu için bir fırsat gözü ile bakılmalı bu doğrultuda açık imbisat yerine kapalı genleşme kabı kullanılarak açık sistemlerin kapalı sistemlere dönüştürülmesi sağlanmalıdır. Eğer bu yapılacak olursa sistem basıncı artacağından, eski kazanın işletme basıncı kontrol edilmelidir. Ayrıca sirkülasyon pompaları da gidiş hattına alınmalıdır. (Kaynak : ISISAN)