Ana sayfa Türkiye'de Doğal Gaz

vertexTürkiye’de doğal gazın varlığı ilk olarak 1970 yılında Kırklareli Kurumlar bölgesinde tespit edilmiş ve bu çağdaş yakıt 1976 yılında Pınarhisar Çimento Fabrikası’nda kullanılmaya başlanmıştır. 1975 yılında Mardin Çamurlu sahasında bulunan doğal gaz, 1982 yılında Mardin Çimento Fabrikası’na verilmiştir. Ülkemizdeki rezervlerin sınırlı olması, tüketimin genişlemesini önlemiştir.

 

1984 yılında SSCB ile imzalanan Doğal Gaz Sevkiyatı Anlaşması’nın ardından sanayi ve şehir şebekelerinde doğal gaz kullanımı için çalışmalara başlanmıştır. Doğal gazdan şehir içinde ilk kez 1988’de Ankara’da yararlanılmıştır. Ardından 1992 yılında İstanbul’da, Bursa’da, Eskişehir’de, İzmit’te pazar genişlemiştir.

 

Türkiye’ye şu an Rusya, İran ve Azerbaycan kanalıyla doğal gaz temin edilmektedir. Ayrıca Marmara Ereğlisi’ne Nijerya ve Cezayir’den gemilerle sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tedarik edilmektedir. Türkiye’nin ilk yeraltı doğal gaz depolama tesislerinin yer aldığı Silivri Havzası 1,6 milyar m3’lük kapasitesiyle hizmet vermeye başlamıştır. Bu rakam Türkiye’nin yıllık doğal gaz tüketiminin yaklaşık %5’ini karşılık gelmektedir. Ayrıca yeni bir proje ile Tuz Gölü havzası altına 15 - 20 milyar m3 doğal gaz depolanması planlanmaktadır. (Kaynak : Kentgaz Denizli Doğalgaz Dağıtım A.Ş.)