Doğal gazın güvenli kullanımı için aşağıdakilere dikkat etmeniz yeterli.
Kaçak doğal gaz kullanmayınız.
- Projeniz onaylanmadan tesisat yaptırmayınız veya mevcut tesisatınızda değişikliğe gitmeyiniz. Sayacınıza müdahale etmeyiniz veya sayacınızı değiştirmeyiniz.
- Usulsüz gaz kullanmayınız.
- Sözleşme yapılmamış veya sözleşmesi başkasına ait tesisatta gaz kullanmayınız. Tesisatınızdan başkasına gaz kullandırmayınız ve sayaç veya cihazların yerlerini değiştirmeyiniz.
- Doğal gaz tesisatına ait havalandırma menfez ve kanallarını hiçbir sebeple kapatmayınız, bu kanalların sürekli açık kalmasını sağlayınız.Cihazların verimli çalışabilmesi ve kaçak durumunda doğal gazın mahalde birikmeden dış ortama tahliye edilmesi için havalandırma menfezlerine müdahale etmeyiniz. Ocak sönmesi, tesisatta kaçak oluşması gibi hallerde yapılacaklar için lütfen Acil Durumda Yapılacaklar başlığını dikkatle okuyunuz. Uygun görmeniz halinde sertifikalı firmanızdan, cihaz mahallerine “alarm cihazı” takmasını isteyiniz.
- Doğal gazı, yalnızca doğal gaza uygun cihaz ve ekipmanlarla kullanınız.
- Yaşanan tecrübeler, farklı yakıtlarla kullanılan kazanların doğal gaza dönüştürülmesinin düşük verim, yüksek tüketim, hızlı yıpranma, dönüşüm maliyeti/ömür oranının yüksekliği gibi sebeplerle ekonomik olmadığını gösteriyor.
- Cihazlarınızın periyodik kontrol ve bakımlarını ilgili servislere, imalatçı tavsiyelerine uygun olarak yaptırınız.
- Açık balkonlara yerleştirdiğiniz yakıcı cihazlar için gerekli tedbirleri alınız.
- Doğal gazlı cihazların açık balkonlara yerleştirilmeleri, ancak bir kabin içine alınmaları halinde mümkündür. Buna rağmen, cihazların çalışmasının durduğu soğuk gece saatlerinde tesisat suyu donarak genleşip, sıcak su gidiş ve soğuk su dönüş borularının yırtılmasına neden olabilir. Sabah saatlerinde havanın tekrar ısınmasıyla eriyen tesisat suyu, ev ve eşyalarınıza zarar verebilir. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için sertifikalı bir firmadan, cihaz su tesisatına ısı yalıtımı yapmasını isteyiniz.
- Bacalarınızı ilgili kuruluşlara kontrol ettiriniz ve temizletiniz.
- Doğal gazın yanması sonucu oluşan atık gazların % 19’u asetik özellikteki su buharıdır. Su buharı, tuğla bacayı yıpratarak sızma ve çökme problemlerine sebep olabilir. Doğal gazın kendisi zehirli değildir ama diğer yakıtlarda olduğu gibi yanma ile oluşan atık gazlar zehirlidir. Bu nedenle, doğal gaz yakıcı cihazlarının bağlandığı tuğla bacaların içine paslanmaz çelik kılıf yerleştirilir. Konu hakkında detaylı bilgi almak için sertifikalı firmalara veya dağıtım şirketine danışabilirsiniz.
Emin olun, doğal gaz kullanırken rahat edeceksiniz.(Kaynak : Kentgaz Denizli Doğalgaz Dağıtım A.Ş.)